ابزار رایگان وبلاگ

پادشاهي پوراندخت نشانگر فرهنگ ايران باستان
 
جندی شاپور (البرز)
علمی فرهنگی

 بلعمي در تاريخ خود آورده بوراندخت چنان داد بگسترانيد كه هيچ‌گاه در روزگاران گذشته مانندي براي آن ديده نشده بود. زرين‌كوب گفته آنچه درباره‌ي دانش بوراندخت در روايت‌ها آمده با ديگر سرچشمه‌ها ناسازگار مي‌نمايد و گونه‌اي روايت ساختگي براي پوشاندن خفت در چشم همسايگان از گزينش وي به پادشاهي بوده است. 
بوراندخت در 631 ميلادي بر تخت‌ نشست. به گفته‌ي حمزه اصفهاني بوراندخت پيراهني زيبا و منقوش و سبزرنگ بر تن، شلواري به رنگ آبي آسماني بر پاي و تاجي از نگين‌هاي آبي‌رنگ بر سر مي‌گذاشت و بر تخت شاهنشاهان ساساني تكيه مي‌نمود. وي در نامه و سخنراني آغازين پادشاهي خود همگان را به دادگستري و فرمانبرداري خواند و گفت پادشاهي وابسته به زن يا مرد نيست بلكه به دادگري بسته است. وي مانده خراج رعايا را بخشيد و از آن گذشت و عاملان كودتاهاي پي‌درپي در دربار و قاتلان شاهان به‌ويژه قاتل اردشير سوم به نام پيروز خسرو را كيفر رساند. وي سكه نو با نقشي نو ضرب نمود و فرمان داد با كشاورزان به نيكي رفتار شود و همه‌ي پل‌ها در گستره‌ي شاهنشاهي ساساني بازسازي گردند. در بيشتر سرچشمه‌ها آمده كه بوراندخت صليب عيسي مسيح را كه خسروپرويز آنرا از بيت‌المقدس به غنيمت آورده بود و اين كار را كه شوند (:دليل) بروز جنگ‌هاي خونين ميان ايران و روم شده بود را به هراكليوس امپراتور روم شرقي بازگرداند و با اين كار به جنگ‌هاي بيست‌وشش ساله ايران و روم (630-604 م) پايان داد و پس از آن صلحي پايدار ميان ايران و روم بسته شد و با حفظ تماميت ارضي ايران پشتيباني و دوستي روم را نيز جلب كرد و حتا ياري نظامي از سوي هراكليوس را نيز پذيرفت. بوراندخت در زمان پادشاهي خود بناي آتشكده استينا و بناهايي در قهستان يزد ساخت كه امروزه به توران پشت نامور است. گويند شهربراز همسر بوراندخت بوده و به‌وسيله‌ي وي كشته شده است. درباره‌ي مدت پادشاهي و پايان آن نيز گزارش‌هاي گوناگوني در دست است. مدت پادشاهي وي را يكسال و چهارماه آورده‌اند كه با مرگ بوراندخت در پاييز سال 631 م به پايان رسيده است. در شاهنامه مدت پادشاهي وي را هشت ماه گزارش كرده و درگذشت وي را در اثر بيماري دانسته است. برخي سرچشمه‌ها استعفاي وي را از پادشاهي پس از شكست سردارانش در جنگ با تازيان و آزرده‌شدن وي از اين رخداد را گزارش كرده و بازگشت دوباره‌ي وي پس از بركناري آذرميدخت (632 م) به پادشاهي گزارش شده و مرگ در اثر بيماري را نيز پايان كار بوراندخت آورده‌اند. از آرامگاه اين شاهنشاه زن ساساني گزارشي در دست نيست. 


Location:Tehran-Mehrabad
Temperature:12 °C
Comfort Level:9 °C
Dew point:-6 °C
Pressure:1016 millibars
Humidity:28%
Wind:30 km/h from 300° West-northwestDirection East-southeast
Last update:Sat 12:30 IRST

نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:



درباره وبلاگ


به تارنمای جندی شاپور البرز خوش آمدید. دانشگاه گندی شاپور در عصر خود بزرگترین مرکز فرهنگی شد. دانشجویان و استادان از اکناف جهان بدان روی می‌آوردند. مسیحیان نسطوری در آن دانشگاه پذیرفته شدند و ترجمه سریانی‌های آثار یونانی در طب وفلسفه را به ارمغان آوردندنو افلاطونیها در آنجا بذر صوفی گری کاشتند. سنت طبی هندوستان، ایران، سوریه و یونان در هم آمیخت و یک مکتب درمانی شکوفا را به وجود آورد.
آخرین مطالب
نويسندگان